A sok anyajegy azt jelzi, hogy később öregszel

Az anyajegy mindenképpen a normálistól való eltérésnek számít. De, mi a normális? Az embrionális életünkben, annak is az elején idegrendszeri eredetű sejtek kelnek vándorútra és jutnak el egészen a bőrig, hogy ott később, mint pigmenttermelő sejtek (melanocyták), vendégmunkásként dolgozzanak. Tehát, a normális az, amikor a bőr felső részében, a hámban ezek a sejtek egyenletesen eloszlanak és a bőr normál színét adják.

Anyajegyek kétféleképpen keletkezhetnek. Egyik lehetőség az, hogy ezek a vándorló pigmentsejtek bizonyos helyeken, abnormális módon csoportokba verődnek, létrehozva egy barna növedéket. Másik lehetőség, amikor például UV károsodás következtében, a normál pigmenttermelő sejtek elkezdenek szaporodni szintén létrehozva az anyajegyként ismert elváltozásokat.

A londoni King’s College kutatói felfedezték, hogy azok a személyek, akiknek több mint 100 anyajegyük van, ezzel egyidőben kisebb csontritkulási kockázatot mutattak, valamint csontjaik nagyon egészségesek. Mindezek mellett kevesebb ránccal rendelkeznek, éppen ezért hét évvel fiatalabbnak tűnnek.

Az anyajegyek azt is jelzik, hogy ezeknek a személyeknek erősebb az izomzatuk, egészséges a szemük és a szívük egyaránt. Viszont ők nagyobb százalékben kapnak bőrrákot.

Források: twice.hu, napidoktor.hu