A pszichológusok összeszedtek 13 jelet, amiből tudhatod, hogy a párod érzelmileg bántalmaz

Nemcsak fizikailag lehet bántalmazást elszenvedni egy kapcsolatban. A szavak és az érzelmi manipulációk hatásukat tekintve nagyon hasonló fájdalmat okoznak, mint a tettleges erőszak.

A kimondott szavaknak hatalmuk van és nemcsak gyógyítani, de ártani is tudnak. Milyen jelekből ismerhetünk rá a verbális abúzusra? Hogyan lehet ellene védekezni?

A verbális abúzus az egyik legnehezebben felismerhető bántalmazási forma. Akár azért, mert rejtett módon, a komolytalanság álarcába csomagolva jelentkezik, akár túlzó manipulatív mivolta miatt.

Akárhogy is, közös tényező, hogy tönkreteszi az áldozat önbecsülését és megkérdőjelezi a valóság észlelését. Sokan azért ragadnak bent egy érzelmileg bántalmazó kapcsolatban, mert nem akarják elhinni, hogy valóban megtörténik velük.

A pszichológusok szerint ezért már a szerelem elején érdemes nagyon odafigyelni a jelekre – akkor is, ha teljesen odavagy a párodért. Íme 13 vészjósló “tünet”, amit ha a párod előad, jobb minél hamarabb menekülőre fogni. Vagy legalábbis határozottan megállítani, és beszélni a fejével.

1. Állandóan kritizál téged, a legkisebb hibát is kiszúrja rajtad/benned, de ha az ő esetleges hibáira vagy helytelen viselkedésére terelődne a szó, azonnal hárít.

2. Nem érdekli, ha éppen szomorú, fáradt, vagy magadba forduló vagy, akkor is kierőszakolja, hogy kinyílj, beszélgess, és mindent megossz vele. Ha viszont neki van valami baja, napokig, sőt akár hetekig tartó “visszavonulással” büntet téged. Ne felejtsük el, ha a szerelmed nem áll veled szóba, vagy indoklás nélkül hátrébb lép, az szintén a bántalmazás egyik formája.

3. Szeret flörtölni más nőkkel/férfiakkal, akár a jelenlétedben, vagy a közösségi médiában úgy, hogy te is láthatod. Ha kérdőre vonod, “ő csak barátkozik”, bezzeg hat te csinálod ugyanezt, azonnal féltékenységi jelenetet rendez.

4. Minden lépésedről be kell számolnod neki, mindenről tudni akar, hol jársz, kivel, stb. Ha nem jelentkezel le, megsértődik. Ő viszont szeret külön utakon járni és titkolózni, és ha megkérdezed, mit csinált, azzal vádol, hogy nem tiszteled a privát szféráját.

5. Neki lehet rossz napja, neked soha. Ha ő rosszkedvű, lelkiismeretfurdalás nélkül levezeti rajtad, de te csak ne merészelj nyomott hangulatban lenni, vagy pláne morcoskodni, akár a legkisebb dolog miatt is, mert azonnal megvádol, hogy “hisztis” vagy és nem érted meg őt.

6. A te érzéseid, vágyaid nem számítanak neki, hidegen hagyja, hogy neked mi, hogy esik. Fordítva persze ez sem igaz: minden róla kell hogy szóljon, maximális empátiát, odafigyelést, állandó törődést igényel tőled.

7. Mindig csak akkor van szex, ha NEKI kedve van hozzá. Hogy te mit akarsz, az nem számít.

8. Nem hozhatsz önálló döntéseket az életedről, akkor sem, ha tényleg a te magánügyedről van szó. Előtte meg kell őt kérdezned, és tulajdonképpen ő dönt. Ha nem vonod be őt, megint “büntetés” jön.

9. Az őszinteség és a nyitottság jegyében elvárja, hogy minden titkodat megoszd vele. Ő persze egy csomó mindent megtart magának, hiszen “nem tartozik rád.”

10. Pénzügyekben roppant szigorú: mindenen osztoznotok kell, a nagyvonalúság hiányzik a szótárából. Akkor is, ha sokkal többet keres, mint te. Vagy egyszerűen eltitkolja, mennyi pénze van.

11. Elvárja, hogy mindig körülötte ugrálj, viszont ha neked lenne szükséged rá valamilyen nehéz helyzetben, többnyire felszívódik.

12. A te szükségleteid, vágyaid, álmaid mintha nem is léteznének a kapcsolatotokban.

13. Előszeretettel viccelődik és gúnyolódik a te rovásodra, főként nagy társaságban. Ha viszont te eleresztesz egy viccet mások előtt, ami esetleg neki kényelmetlen lehet, azonnal megtorolja, akár egy óriási, nyilvános hisztivel.

Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu, mindsetpszichologia.hu