Ezt történik a testeddel, ha böjtölsz

A böjt kedvező hatásai már évezredek óta ismertek és rendszeresen gyakorolták az emberek a történelem folyamán. Talán nem véletelen, hogy minden nagyobb vallás kötelezővé tette, hiszen egy tisztább elmeállapotot érhetünk el vele, a hangulat megemelkedik és számos egészséget megőrző és hosszú életet támogató folyamat indul el.

De mi is a böjt lényege? Ha túl sok tápanyagot kap, akkor a szervezet nincs rákényszerítve, hogy energiatakarékosan működjön, a sejtek gyakran osztódnak. Sajnos csak véges számszor tudnak osztódni, így a hosszú élet szempontjából ez nem túl ideális. Böjt alatt a sejtek ritkábban osztódnak, és igyekeznek a meglévőeket jobb működésre késztetni, ezáltal növelve a mitkondriumok hatékonyságát (ezek az energiaközpontjai a sejteknek).

Ezen kívül valami más, igen hatékony dolog is történik: az autofágia. Ilyenkor a szervezet szétnéz, hogy hol vannak rossz, öreg, nem működő sejtek, hibás fehérjék, esetleg vírusok, gombák, idegen testek, stb. amiket elfogyaszthat, hogy új fehérjéket építsen belőlük.

Tulajdonképpen egy nagytakarítási, újrafelhasználási és fiatalító mechanizmus, ami mindenki számára elérhető. Yoshinori Ohsumi 2016-ban kapott ennek a felfedezéséért Nobel díjat.

 

Az autofágia egy sejtszinten történő, természetes regenerációs folyamat, melynek hatására csökken bizonyos betegségek kialakulásának az esélye, ezen kívül az élethosszt is meghosszabbítja.

2016-ban Yoshinori Ohsumi japán tudós Nobel-díjat kapott az autofágia mechanizmusának felfedezéséért, ami az olyan betegségek jobb megismerését eredményezte, mint a Parkinson-kór és a demencia.

Az új felfedezés óta a gyógyszergyártók és a kutatók olyan gyógyszerek kifejlesztését sürgetik, melyekkel ösztönözni lehet ezt a mechanizmust. A táplálkozási és wellness szakértők azonban azt állítják, hogy ez a folyamat természetes úton is beindítható böjttel, nagy intenzitású testmozgással és a szénhidrátok korlátozásával.

Mi tehát az autofágia?

  • Az autofágia egy olyan folyamat, mely során a sejtek lebontják és újrahasznosítják a komponenseiket
  • Energiát biztosít a sejtmegújításhoz
  • Egy fertőzés után az autofágia elpusztítja a baktériumokat és vírusokat
  • A sejtek autofágiát használnak ahhoz, hogy megszabaduljanak a sérült fehérjéktől és sejtszervektől, hogy ellensúlyozzák az öregedés testre gyakorolt negatív hatását

Hogyan váltható ki az autofágia?

Az időszakos böjtölés segít a testnek abban, hogy megtisztítsa önmagát. Ráadásul segít abban, hogy súlyt tudj leadni, és felgyorsítja a metabolizmust. Számos előnnyel jár ennek a módszernek az alkalmazása, ráadásul csökken a szívbetegségek, a cukorbetegség, az oxidatív stressz és a magas vérnyomás, valamint a neurológiai problémák kockázata.

A böjt fajtái

A böjtöt többféleképpen lehet gyakorolni: van aki hetente vagy havonta nem eszik egy vagy akár több napon át egy jól bevált ütemterv szerint, de az sem ritka ha valaki ennél jóval hosszabb ideig böjtöl egy-egy alkalommal.

24 órás böjt

Időszakos böjt

Étkezés kihagyása

Vízböjt

Források: brightside.me, egeszsegemre.com, oseinkajandeka.hu