Így él ma Szász Marci, a 195-ös IQ-val megáldott volt csodagyerek

A kilencvenes évek egyik emblematikus figurája, aki 195-ös IQ-jával az ország szinte összes, akkor népszerű televíziós műsorában megfordult.

Szász Marci 1987. április 13-án született Miskolcon. A vörös hajú és szeplős “csodagyereket” mindenki tátott szájjal bámulta, hiszen 2 és fél évesen már ismerte a számokat, 3 évesen folyékonyan olvasott, 5 éves korában pedig két hét alatt megtanult írni.

Aztán feltűnt Friderikusz Sándor műsorában, ahol bonyolult matematikai feladatokat oldott meg, miközben az internet korszakalkotó jelentőségéről beszélt a nézőknek. Mindez 1993-ban történt – Szász Marci akkor hatéves volt.

Én emlékszem, hogy milyen büszkék voltak rám a szüleim, mert szépolvasás versenyre járhattam, olyan összefüggően és artikuláltan tudtam olvasni nyolc évesen.

Annyi idősen, amikor Marci már felső tagozatos volt, ami után 15 évesen fel is vették a Műszaki Egyetemre. Egészen más ligába tartoztunk, pedig hasonló korúak vagyunk.

Az elvárások felé pedig óriásiak voltak, míg ő maga is Nobel-díjat szeretett volna nyerni. Mára azonban egészen máshogy alakult a sorsa.

Hogy ma milyen az IQ-m, nem tudom, ezzel nem foglalkozom. Ahhoz, hogy valaki sikeres legyen, a magas intelligenciahányados mellett még egy csomó egyéb dolog is kell. Vannak, akik abban a korban, ahol most én vagyok, már sokkal előrébb járnak, de vannak, akik még sehol” – mondta az egykori csodagyerek a Vous-nak adott interjújában két évvel ezelőtt.

Az RTL Klub készített interjút három éve az akkor 28 éves fiúval, ahol többek között arról is beszélt, az ellenségének sem kívánná, hogy átélje azt, amit ő akkoriban. Lehet-e ezek után egyáltalán normális életet élni, és vajon megvan-e még az előnye a többi emberrel szemben?

Forrás: RTL Klub, Propeller