Nyolc dolog, ami miatt a hajléktalanok élete más, mint a többi emberé

Magyarországon egy kutatás eredménye szerint a felnőtt korú lakosság 7 százalékának van olyan ismerőse, rokona vagy családtagja, aki hajléktalan. Vagyis több mint 600 ezer embernek közvetlen tapasztalatai vannak erről az élethelyzetről.

2016 februári adatok szerint legalább tízezer ember élt hajléktalanként (intézményben vagy az utcán) Magyarországon. Ezek az adatok azonban nyilván nem teljes körűek.

Számos ok van, ami miatt valaki arra kényszerülhet, hogy az utcán éljen, sok esetben önhibáján kívül. Az alábbi nyolc dolog azonban következetesen jellemző a hajléktalan “életformára”, illetve a hajléktalanság statisztikáira (míg a bevezetőben idézett adatok magyar statisztikákon alapulnak, addig a továbbiak már elsősorban svédországi felméréseket idéznek):

1. A hajléktalanok száma emelkedik a nők körében.

Ha hajléktalan emberekre gondolunk, általában középkorú szakállas férfiak jutnak eszünkbe – pedig legalább minden negyedik hajléktalan élethelyzetben lévő ember nő! Talán kevésbé szembetűnő, hogy a hajléktalan emberek között nők is élnek, mert a férfiaknál kevesebben éjszakáznak közülük közterületen (lehet, hogy veszélyesebbnek tartják) és többen hajléktalanszállókon. A hajléktalanszállókon lakókról pedig nem rí le, hogy nem lakásból indulnak dolgozni reggelente

Európai viszonylatban jellemző a női hajléktalanság számszerű emelkedése. Különösen a legfiatalabb csoportban, 20 éven aluli emberekkel láthatjuk, hogy a hajléktalanok több mint 50 százaléka nő, ”mondja Anne MacKey, a stockholmi City Mission Center operatív vezetője.

2. A mentális betegségek és a függőségek

Bár sztereotípiaként él a köztudatban, hogy akiknek nincs stabil életük, gyakran szenvednek valamilyen függőségtől. Ez azonban nem teljesen igaz így. 2014-ben a becslések szerint Stockholmban a hajléktalanok mintegy 50 százalékáról volt ismert, hogy valamilyen függőségben szenvednek, ami nyolc százalékpontos csökkenést jelent 2012-hez képest. 2014-ben a Stockholmban élő hajléktalanok 28 százaléka szenvedett valamely jelentős mentális betegségben.

3. Problémát okoz, hogy kielégítsék az alapvető szükségleteiket

Azok a dolgok, amelyeket mások magától értetődőnek tartanak, ismétlődő problémát jelentenek a hajléktalanok számára. A stabil napi pihenés, étkezés, fürdés és mosás állandó kihívást jelentenek. Sokszor már nem is az a probléma, hogy mindig ugyanabban a cipőben kell lenniük, hanem, hogy nincs egy rendes cipőjük sem.

4. Állandó aggodalom, hogy hol töltsék az éjszakát

A hajléktalanok ismétlődő aggodalma az, hogy hol tudják eltölteni az éjszakát. Gyakran félnek bemenni a szállókra. a téli hónapokban ezért sajnos nem ritka a fagyhalál.

5. Nehézséget jelent számukra a családi kapcsolataik ápolása

Mivel az utcán élnek, sokszor nehézséget jelent számukra, hogy szeretteikkel találkozzanak, sokakat magukra hagynak. Ezt jól szemlélteti az alábbi idézet: “Egy nő állt a fal mellett, aki egy régi órára meredt. Csendben figyelte, hogy a nagy mutató lassan halad előre. Megkérdeztem tőle, hogy miért bámulja az órát, ő pedig így válaszolt: „A fiammal pontosan 21 perccel ezelőtt találkoztam utoljára…. hét évvel ezelőtt..”

6. A nélkülözés miatt bűnt kényszerülhetnek elkövetni, vagy könnyebben áldozattá válnak

Mivel máról holnapra kell élniük, nem adott számukra a lehetőség, hogy stabil egzisztenciát hozzanak létre. Ezért néha az éhség kényszeríti őket, hogy olyasmit tegyenek, amit hétköznapi körülmények között nem tennének. Kiszolgáltatott helyzetükből adódóan ugyanakkor könnyen áldozattá is válhatnak (gondoljunk csak a lakásmaffiára, ami a hajléktalanság oka is lehet, vagy a koldusmaffiára, ami kiszolgáltatott embereket használ ki.)

7. Nehezen tudják igazolni magukat a hatóságok előtt

Sok hajléktalannak nincsenek meg a hivatalos iratai, mert azok eltűntek, ellopták vagy egyszerűen lejártak. Ez nehézséget jelent minden esetben, ha a hatóságokhoz szeretnének fordulni (ami ugyebár nem gyakori), vagy ha a hatóság találja meg őket.

8. Nehéz a párkapcsolat kialakítása

Mivel a hajléktalan szállókon a párok elszállásolása világszerte általában nem vagy nehezen megoldott, ezért az összetartó párok sajnos arra kényszerülnek,  hogy a szabadban töltsék az éjszakát, ah együtt akarnak maradni.